Yetkin antrenörler hangi özelliklere sahiptir?

08-01-2022 18:04
Yetkin antrenörler hangi özelliklere sahiptir?

Masa tenisi antrenörlüğü zorlu ve özverili bir iştir. Üst seviyedeki antrenörlerin çalışmaları camia tarafından sürekli izlenecek ve iyi olup olmadıkları sürekli kritize edilecektir. Antrenörler, çoğu zaman sporcuları ile gece gündüz çalışırlar, sevdiklerinden uzun süre ayrı kalırlar.

Yetkin antrenörleri sıradan antrenörlerden ayıran özellikler nelerdir? Bunları  aşağıdaki gibi sıraladık.

Yetkin antrenörler;

1.    Öğrenmenin sınırının olmadığını farkındadırlar ve bu nedenle düzenli olarak antrenörlük becerilerini geliştirmeye çalışırlar.

2.    Sıradan antrenörler masa tenisi hakkında çok şey bilip bununla yetinirken, yetkin antrenörler öğrenmeye ve becerilerini geliştirmeye devam etmek için ekstra yol kat ederler. Yeni akademik araştırmalardan haberdar olur, kitap okur, videolar izler ve seçkin antrenörlerden tavsiye alırlar. Spor psikolojisi, performans yaşam tarzı, beslenme ve fizyoloji gibi masa tenisi branşının tüm yönleri hakkında bilgi edinmek için çalışırlar.

3.    Yetkin antrenörler bütünsel bakış açısına sahiptirler. Sporcuyu antrenman salonu dışında da tanımak için zaman ayırırlar. Bunu bir angarya/oyalama olarak algılamazlar. Bütüncül bir yaklaşım benimseyen ve sporcularının kişisel gelişimini önemseyen yetkin antrenörler, sporcuları diğer yaşam aktivitelerinden kısıtlayan ve kendileriyle ilgilenmeyen antrenörlere kıyasla daha yüksek düzeyde yaşam doyumuna, refaha ve daha güçlü değer etiğine sahip sporculara sahip olurlar.

4.    Sporun sadece bir oyun ve daha önemli hayat derslerini öğretmek için bir araç olduğunu, öğrettiklerinin ve nasıl öğrettiklerinin sporcuları üzerinde sporun çok ötesine geçen bir etkisi olacağını bilirler.

5.      Yetkin antrenörler iyi iletişim kuran, güvenilirlik, yeterlilik, saygı ve otorite sergileyen antrenörlerdir. Fikirlerini net bir şekilde açıklarlar ve tanımlanmış, üzerinde anlaşmaya varılmış hedefleri uygularlar. Sporcularının kendilerine inanmasını sağlarlar, yapabileceklerini düşündüklerinden daha fazlasını yapmaları için ilham verirler. Sporcuları sürekli olarak fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak rahatlık alanlarının dışına iterek sınırlayıcı inançlarına meydan okuyan durumlara sokarlar.

6.      Her bir sporcuya ulaşmak için sürekli olarak daha iyi bir yol arayarak öğretme yaklaşımlarında esnektir. Belirli bir sporcu için bir yaklaşım işe yaramazsa, o kişiye ulaşmanın en iyi yolunu bulana kadar yeni yaklaşımlar denemeye devam ederler.

7.      İşlerini tutku ve coşkuyla yaparlar. Bu tutku ve coşku, başarıya ulaşana kadar engellerin, aksiliklerin ve hayal kırıklıklarının üstesinden gelmeleri için onlara güç verir.

Sıradan antrenörler masa tenisi sporunun sadece büyümesini sağlayabilirler. Ancak, bahsedilen bu nitelik ve özelliklere sahip yetkin antrenörler bu branşın gelişmesini sağlarlar. Değerli olan ikincisidir.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.