Yapışkan ve Yapışkan Olmayan Masa Tenisi Lastikleri

09-09-2022 17:06
Yapışkan ve Yapışkan Olmayan Masa Tenisi Lastikleri

Masa tenisi lastikleri, çok düşük sürtünmeli bir yüzeye sahip olanlar ve çeşitli yapışkanlık seviyelerine sahip olan lastikler olarak farklılıklar gösterirler.

Bu farklılıklar lastiğin performansını nasıl etkiler?

Bu yazıda, farklılıkların anlaşılabilmesi için yapışkan ve yapışkan olmayan lastikleri ayrıntılı olarak karşılaştıracağız.

Yapışkan ve Yapışkan Olmayan Lastiklere Kısa Bir Bakış

Yapışkan masa tenisi lastikleri genellikle daha sert bir süngere sahiptir ve lastiğin yapışkan yüzeyi nedeniyle topun raket üzerinde daha uzun süre kalmasına izin vererek döngü üretir. Yapışkan olmayan lastikler daha güçlü hissettirir ancak daha az döngü kabiliyetine sahiptir.

Yapışkan lastiklere genellikle "Çin tipi” lastikler denmektedir.

Yapışkan Lastikler

Yapışkan Olmayan Lastikler

Topu kavrayarak döngü yaratır.

Topun lastiğe gömülmesi sonucu spin üretir.

Süngeri serttir

Süngeri yumuşak, orta sert veya sert olabilir.

Gücü daha az ve yavaştır

Daha güçlü ve hızlıdır.

Atış açısı düşüktür

Atış açısı yüksektir

Blok için de iyidir.

Agresif atak için uygundur.

Spin üretme kapasitesi yüksek, ancak; uygulaması zordur.

Spin üretme kapasitesi düşük, ancak; daha az güce ihtiyaç vardır.

 

Spin Üretme

Yapışkan ve yapışkan olmayan lastiklerin spin üretme şekli farklıdır.

Yapışkan lastikler, topu fırçalandığında kavrayarak döngü üretir.

Yapışkan olmayan lastikler, vuruş sırasında topun süngerin/kauçuğun içine gömülmesi sonucu döngü üretir.

Her iki durumda da, topa uygulanan spin, lastiğin sahip olduğu bekleme süresine (Dwell Time) bağlıdır. Farkı yaratan da topun lastikteki bu bekleme süresidir. Topun lastikte bekleme süresinin uzun olmasının bir avantajı da "varsa" yapılan vuruş hatasını top raketten çıkana kadar düzeltme olanağını sağlamasıdır.

Yapışkan lastikler, topa daha uzun süre yapışacak şekilde tasarlanmıştır ve bu da döngünün uygulanmasına olanak tanır. Bekleme süresinin çok fazla uzun olmasını önlemek ve lastiğin çok yavaş ayrıca zayıf hissedilmemesi için genellikle sert süngerlerle eşleştirilirler.

Yapışkan olmayan lastikler, topun sünger/kauçuk tabakasına gömülmesini sağlar. Daha yumuşak bir sünger kullanmak, topun lastikte durma süresini artıracaktır, bu da spin oluşturmanın daha kolay olduğu anlamına gelir. Daha sert süngerler, bekleme süresi kısaldığı için daha güçlü ve daha hızlı hissettirir.

Yapışkan lastikler genellikle daha fazla döndürme kapasitesine sahiptir, ancak yapışkan olmayan lastiklere kıyasla spin hareketini yapması daha zordur.

Yapışkan bir lastikle spin üretimi, büyük ölçüde tekniğe bağlıdır ve eğer çok iyi bir tekniğiniz varsa, muhtemelen yapışkan bir lastikle daha fazla spin elde edersiniz. Yapışkan olmayan lastikler genel olarak daha az kuvvet ve çabayla daha fazla spin uygulamanızı kolaylaştırır.

Tekniğiniz için hangisinin iyi olduğundan emin değilseniz, her iki lastik türünü de denemeniz ve ona göre karar vermeniz gerekir.

Güç ve Hız

Yapışkan olmayan lastikler yapışkan lastiklerden daha güçlü ve hızlı hissettirir.

Yapışkan lastikler topu daha fazla kavrar, bu da onu biraz yavaşlattıkları anlamına gelir.

Hız kaybını telafi etmek için çoğu yapışkan lastikler, daha güçlü olmalarına yardımcı olan daha sert bir sünger tabakasına sahiptir. Ancak, sert süngerli yapışkan olmayan bir lastiklere göre daha güçlü değillerdir.

Güç eksikliği, bazı durumlarda, özellikle bloklarda yapışkan lastik ile faydalı olabilir. Yapışkan lastikler, daha düşük atış açısına sahip oldukları için blok için de uygundur. Ayrıca, oyunu kontrol etmeyi ve yavaşlatmayı da sağlar.

Piyasadaki yapışkan lastikler arasında etkili spin üretebileceğiniz, kontrollü blok ve kesik yapabileceğiniz, bütün bunları yaparken de kendinizi güvende hissedeceğiniz yapışkanlı lastikler vardır.

Sağlıkla ve masa tenisiyle kalın! 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.