Maçlarda Antrenmanda Oynadığınız Gibi Nasıl İyi Oynarsınız?

15-06-2022 12:42
Maçlarda Antrenmanda Oynadığınız Gibi Nasıl İyi Oynarsınız?

Maçlarda Antrenmanda Oynadığınız Gibi Nasıl İyi Oynarsınız?

Salonda robotla ya da arkadaşınızla antrenmanlar yapıyorsunuz. Antrenmanlarda spinleri, chopları, servis karşılamayı vs muntazam olarak yapabiliyorsunuz. Ancak, maçlarda aynı kalitede vuruşları yapamıyorsunuz. Vuruşları yapabilmek, pozisyon alabilmek için uygun zaman bulamıyorsunuz.

İşte size maçlardaki performansınızın antrenmanlardaki performansınız gibi olabilmesi için bazı öneriler.

Maçlardaki performansın antrenmanlardaki performansla aynı olmaması durumu herkesin yaşadığı bir şeydir. Bu nedenle, bu konuda yalnız değilsiniz. Yeni başlayan oyunculardan profesyonellere kadar tüm seviyelerde bu durum yaşanıyor. Antrenmanlarda olduğu gibi maçlarda da oynamak için mücadele ediyorlar ama asla mükemmel bir performans sergileyemiyorlar.

Özellikle yeni oyuncuların antrenmanlarda yaptığı vuruşlarla maçlarda yaptığı vuruşlar arasında büyük fark oluyor. Öğrendiğiniz teknikleri antrenmanlarda yaparken gerçekten iyi görünebilirsiniz, ancak maça gelince her şey bozulabilir.

Bir beceriyi öğrenmenin birçok farklı aşaması vardır. Forehand spini örnek verelim.

Salonda bir antrenörle forehand spin yapmayı öğrenirsiniz ve "Tamam, bunu şimdi yapabilirim” diye düşünürsünüz ve "Bu vuruşu gerçekleştirmeyi öğrendim ve bunu çok iyi yapabilirim” diye düşündüğünüz noktaya geldiğinizde biraz daha pratik yaparsınız.

Ancak; bu, masa tenisinde ustalık kazanmak için atacağınız adımların sadece ilk bir veya iki adımıdır.

İşte atılacak adımlar;

Planladığınız vuruşları

1.      Çalışmak.

2.      Çok iyi yapar duruma gelmek.

3.      Çok iyi ve hızlı bir şekilde yapar duruma gelmek.

4.      Yorgunken de yapabilmek

5.      Baskı altında yapabilmek

6.      Sürekli yapabilmek

7.      Turnuva koşulları altında yapabilmek.

Bir beceriyi çok iyi, hızlı, yorgunluk altında, baskı altında, sürekli ve turnuva koşullarında gerçekleştirene kadar gerçekten o beceriye hakim değilsinizdir.

Bir robota, bir antrenöre veya arkadaşınıza karşı gerçekten iyi bir forehand spin vs oynayabilmeniz, vuruşunuzu tam olarak öğrendiğiniz anlamına gelmez. Aslında, hareketin sadece yüzde onuna veya yirmisine hakimsiniz demektir. Bu nedenle, becerinize "oldu” gözüyle bakmayın. Onu uykunuzda bile çalışın ve hatasız bir şekilde yapabilene kadar sabırlı olun.

Bir vuruşu tam olarak öğrendikten sonra, onu topun rastgele, belirsiz geldiği durumlarda da kullanmaya başlayın. Bu aşamadan sonra bu vuruşları antrenmanlarda yaptığınız gibi maçlarda da yapma şansınız olacak.

Maç esnasında topa gerekli vuruşu yapmak için yeterli zamanınız olmadığını hissedebilirsiniz, çünkü masada deneyiminiz yoktur. Profesyonel masa tenisi oyuncularını izlerseniz, vuruşlarını yaparken çok zamanları var gibi görünür, çünkü topun nereye gideceğini bilirler ve pozisyon almak için yeterli zamanları vardır.

Reaksiyon için daha fazla zamanları olduğu izlenimini veren şey budur.

Bunun anlamı, pozisyon almanız gereken sürenin çok daha hızlı olması ve rakibinizi okumanın neden iyi bir masa tenisi oyuncusu olmak için bu kadar değerli bir beceri olduğudur.

Bir robotla veya çoklu topla çok fazla antrenman yapıyorsanız, bu önceden sezi yeteneğinizi geliştirmenize çok fazla yardımcı olmaz. Farklı oyunculara karşı oynamanız, beden dillerini okumaya alışmanız ve topun buna göre nereye gideceğini ölçmeniz gerekir. Bu, maçlarda size çok daha fazla yardımcı olacaktır

Son olarak, rakibinizin bir maçta sizin kötü oynamanız için elinden geleni yapmaya çalışacağını unutmayın. Antrenmanda ise bu söz konusu bile olmaz. Antrenman arkadaşınızla beraber çalışıyor ve birbirinizin iyi oynamasını istiyorsunuz.

Bir maçta antrenmandaki kadar iyi olamayacaksınız, çünkü masanın diğer tarafında sizi hata yapmaya zorlayan, kötü göstermeye çalışan birisi var.

Panik yapmayın, sabırlı olun. Sizin için bunu başarmak herkesten daha zor olmayacak. Herkesin bunu yaşadığını bilin. Sadece antrenmanlara devam edin.

Sağlıkla ve masa tenisiyle kalın! 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.